Probiotyki chronią pszczoły przed grzybicą związaną z zespołem masowego ginięcia
21 maja 2018, 13:59Dodawanie probiotyków do pokarmu dla pszczół sprawia, że stają się one bardziej oporne na nozemozę, grzybicę, która wiąże się z zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Colony Collapse Disorder, CCD).
Lepsza dieta może zapobiec zmniejszaniu objętości mózgu
21 maja 2018, 10:08Ludzie, których dieta jest bogatsza w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi.
Przypadkowe odkrycie łączy toksynę E. coli z nieswoistymi zapaleniami jelit
18 maja 2018, 12:07Przez przypadek odkryto zależność między dobrze znaną toksyną produkowaną przez pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) - mikrocyną B17 - a nieswoistymi zapaleniami jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD).
Dieta bogata w błonnik chroni myszy przed wirusem grypy
16 maja 2018, 12:05Ustawiając poziom reagowania układu odpornościowego na zdrowym poziomie, błonnik zwiększa przeżywalność zarażonych wirusem grypy myszy.
Amazon pracuje nad domowymi robotami?
24 kwietnia 2018, 08:47Media donoszą, że Amazon pracuje nad domowymi robotami. Testowane obecnie prototypowe urządzenia bezproblemowo przemieszczają się pomiędzy pokojami. Prace nad projektem Vesta są prowadzone w Lab126 w Sunnyvale w Kalifornii.
Wraz z rolnictwem w Europie pojawiły się nowe źródła światła
19 kwietnia 2018, 15:18Wraz z pojawieniem się rolnictwa w Europie nastąpiła nie tylko rewolucja w kwestii pozyskiwana żywności, ale również zmiany w stosowanych źródłach światła – powiedział w rozmowie z PAP archeolog dr Krzysztof Tunia.
Nomadzi z Jedwabnego Szlaku odżywiali się lepiej niż mieszkańcy miast
19 kwietnia 2018, 11:09Grupy nomadów wędrujące wzdłuż Jedwabnego Szlaku były gastronomiczną elitą średniowiecza, spożywającą znacznie bardziej zróżnicowaną dietę niż ludzie prowadzący osiadły tryb życia. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez uczonych z Washington University, Instytutu Archeologii w Samarkandzie oraz Uniwersytetu w Kilonii.
Olbrzymie marnotrawstwo żywności związane z dietą o wyższej jakości
19 kwietnia 2018, 10:46Przeciętny Amerykanin marnuje każdego dnia niemal 0,5 kilograma pożywienia. Ilość pożywienia, jakie wyrzuca do śmieci, zależy od diety. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Departamentu Rolnictwa, University of Vermont i University of New Hampshire, w latach 2007-2014 w USA wyrzucano do śmieci 150 000 ton pożywienia dziennie
Narodowe Centrum Badań Jądrowych światowym potentatem medycyny nuklearnej
17 kwietnia 2018, 06:42Duża część radioaktywnego jodu 131 stosowanego w medycynie nuklearnej na świecie jest produkowana w Polsce. Działający w Narodowym Centrum Badań Jądrowych Ośrodek Radioizotopów Polatom eksportuje odczynniki jodowe i gotowe produkty lecznicze do odbiorców na sześciu kontynentach
Gdy trzeba dłużej czekać na smaczne, ale niezdrowe, zyskują zdrowsze opcje
11 kwietnia 2018, 15:16Jeśli trzeba dłużej czekać na wydanie przez automat kuszących wysokokalorycznych produktów, ludzie zaczynają się bardziej skłaniać do wyboru mniej popularnych, ale za to zdrowszych opcji.